Rianne's blog

Rianne's blog

Een lezende schrijver, een schrijvende lezer

Project Luvarine – John Brosens

2 september 2015 |

Overzicht van de recensies in deze categorie

Project Luvarine – John Brosens
ISBN 9789490374105
Uitgeverij Compaan Uitgevers
2010
Categorie literaire thriller

In de nieuwe Brosens raakt levensmiddelenconcern Filoux BV door de financiële crisis in een neerwaartse spiraal. Het management is toe aan vers succes. Dit dient zich aan in de vorm van Luvarine: een nieuw type margarine.
Een gouden greep! Luvarine blijft bij hoge temperaturen compact én zacht: een puik product voor tropische contreien. Als het even meezit wordt het pad naar de miljoenen met ontwikkelingsgelden geëffend.
Dan komt laboratoriummedewerker Mira die fatale bijwerking op het spoor. Een schokgolf waart door het Filoux-imperium. Er slaan krachten toe die Mira drastisch de mond willen snoeren.

De hand van de insluiper sloot zich als een bankschroef om haar linkerpols en haar naaktheid leidde hem niet af. Hij concentreerde zich op de doek in zijn vrije hand – zodat hij haar plat op de matraas had zou hij haar ermee verstikken. Hij was sterk en waarschijnlijk gewend knokpartijen te beslechten met de inzet van zijn stevig postuur, want hij hield geen rekening met Mira’s vrije hand. Ze sloeg hard toe, zonder zich in te houden, met een kreet van inspanning, alsof ze in een tenniswedstrijd op matchpoint stond en zo krachig mogelijk moest serveren om haar ultieme ace te scoren. De wekker bonkte tegen de zijkant van zijn schedel en begon onmiddellijk te ratelen.

In “Project Luvarine” redt de onlangs gescheiden Felix Tholenaars het leven van Mira van Dam. Zij is een laborante in dienst van Filoux BV en is op een duistere kant in de ontwikkeling van een nieuwe margarine gestuit. Het mag duidelijk zijn dat het bedrijf haar dat niet in dank afneemt. Geen middel wordt geschuwd om haar het leven onmogelijk te maken. De kennismaking met Mira is voor Felix slechts het begin. Hij is een wat saai overkomende vertaler die nogal eens werk verricht voor de Europese Unie. Langzaam maar zeker wordt hij betrokken bij het drama.

“Project Luvarine” speelt zich af in Rotterdam en Brussel. Vooral Rotterdam en omgeving zijn mij bekend. Het is prettig om niet te veel moeite te hoeven doen om de omgeving voor mezelf te schetsen. Maar zelfs als ik er niet bekend zou zijn, weet de schrijver met weinig overbodige woorden de omgeving levendig te schetsen. John Brosens weet te boeien met een prettige schrijfstijl, mooie couleur locale en een vlot verteld verhaal.

Wat ik soms miste, was iets meer diepgang. Ik vond het plot niet heel verrassend. Sommige gebeurtenissen lagen mijns inziens nogal voor de hand en bij andere twijfelde ik aan de geloofwaardigheid. Maar waren dat ook zaken die me het leesplezier ontnamen? Nee. Gezien de hoeveelheid thrillers die verschijnt denk ik dat het in deze tijd uitermate moeilijk is er een te schrijven die van begin tot eind verrast. Ik vond “Project Luvarine” vooral een fijn boek om te lezen dat ik met een tevreden zucht heb dichtgeslagen na het laatste woord.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Waardering 7