Rianne's blog

Rianne's blog

Een lezende schrijver, een schrijvende lezer

Leerling tovenaar vader & zoon – Thomas Olde Heuvelt

2 september 2015 |

Overzicht van de recensies in deze categorie

Leerling tovenaar vader & zoon – Thomas Olde Heuvelt
ISBN 9789024528189
Uitgeverij Luitingh
2008
Categorie horror

Ooit sloeg de nabijheid van de dood een gat in het leven van de jonge Travis Lauper. Een zonderlinge vreemdeling die Travis bij toeval op het strand ontmoette, leerde hem evenwel de dood te aanvaarden en maakte van hem een gevierd surfkampioen.

Nu, twintig jaar later, ziet Travis opnieuw zijn einde naderen. Pas dan beseft hij indertijd bestolen te zijn – in een pact met de spreekwoordelijke duivel – van iets wezenlijks, waardoor zijn lotsbestemming voorgoed veranderde.

Leerling tovenaar vader & zoon van Thomas Olde Heuvelt is absoluut een apart boek, met een allesbehalve doorsnee thema. De kern van het verhaal vind ik zelfs subliem: de tovenaar, een man met een triest verleden en een bitter heden, heeft in zekere zin de dood overwonnen. Hij heeft een band met hoofdpersoon Travis, en die zorgt voor het nodige vuurwerk.

Als een rode draad loopt door het verhaal de ziekte van Sharon, de vrouw van Travis. Vooral de manier waarop Thomas haar innerlijke strijd beschrijft en haar afscheid van het leven, is bij tijd en wijle indringend.
Qua stijl zet Thomas iets heel moois neer. Tussen de vele beschrijvingen die hij geeft, zitten echte juweeltjes!

Toch heb ik het boek ook met ‘mixed feelings’ gelezen. Mensen en boeken in hokjes stoppen, vind ik geen goed idee, dus vind ik dat literaire horror/fantasy moet kunnen. Dat neemt echter niet weg dat ik me gedurende een groot deel van het boek heb zitten afvragen wat voor verhaal ik nu aan het lezen was.

In het begin wordt kort de tovenaar geïntroduceerd, hetgeen wat beloofd op fantasy-/horrorvlak. Daarna echter, verandert het verhaal in een literaire roman, vol van bespiegelingen en drama. Dat vind ik jammer. Het duurt voor mij te lang voordat er weer volop sprake is van fantasy/horror.
Tot slot zijn er een paar passages die ik erg ver gezocht vind, en dan heb ik het niet over de fantasy-/horrordelen. Die vind ik juist grotendeels bijzonder aantrekkelijk en goed beschreven.

Ik heb dus het meeste genoten van de delen van het boek waar Thomas buiten de ons bekende wereld stapt en uitstapjes maakt naar fantasy en horror. Ik hoop werkelijk meer verhalen van hem te zullen lezen, maar dan wel met méér van die fantastische kronkels erin!

FacebooktwitterlinkedinrssmailFacebooktwitterlinkedinrssmail
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Waardering 7-