Rianne's blog

Rianne's blog

Een lezende schrijver, een schrijvende lezer

Ongeschreven akkoorden

22 augustus 2015 |

Ongeschreven akkoorden

Ongeschreven akkoorden
ISBN 9789-94-13-000-59
Uitgeverij CPR
€ 12,50
2012
Categorie Roman

De vermogende Robert Hill is financieel adviseur in dienst van Proctor and Son. Als er in Rotterdam een nieuw kantoor wordt geopend, laat hij zich detacheren naar Nederland. Er is immers niets dat hem aan Engeland bindt. De enigen die hem zullen missen, zijn mede-vrijgezel Richard Proctor, voormalig fotomodel Jill Luxton en de Benshops, het oude echtpaar dat voor zijn huis zorgt.

Marijke van den Berg woont sinds een jaar alleen met haar dochter Renske na een moeizame relatie van dertien jaar met Henk Leenders. Het enige wat haar ontbreekt, is een baan voor onbepaalde tijd. Haar uitzendklus als secretaresse op het kantoor van Polyac bevalt haar echter zo goed, dat ze vurig op een langdurig contract hoopt.

Zodra Robert en Marijke elkaar voor het eerst zien, slaat de vonk over. Toch is geen van beiden uit op een vaste relatie, ze doen er alles aan deze zo oppervlakkig mogelijk te houden.

Dan gaat de reorganisatie van Polyac spelen. Marijke ontdekt wat Roberts rol daarin is en het tij keert als blijkt dat een relatie waarin de ware menselijke gevoelens zorgvuldig verborgen blijven, geen lang leven beschoren is.

Ongeschreven akkoorden is een verhaal over hartstocht, liefde en creativiteit. Maar het gaat ook over wat voor vreselijke dingen een mens, gedreven door hebzucht, een ander aan kan doen.

Wil je een – al dan niet gesigneerd – exemplaar bestellen? Dat kan via Celtica’s Webshop.


Recensie NBD | Biblion

Marijke is recent gescheiden na een jarenlange moeilijke relatie. Samen met haar dochter Renske is ze een nieuw bestaan aan het opbouwen. Tijdens haar werk als secretaresse ontmoet ze de Engelse Robert. Hij is gedetacheerd om het slecht draaiende bedrijf te reorganiseren. De vonk slaat meteen over, echter beiden zitten niet te wachten op een langdurige relatie. Als ze uiteindelijk toch voor elkaar gaan, blijkt dit in hun omgeving een kettingreactie te veroorzaken die niet meer te stoppen lijkt. De voorkant van het boek suggereert dat het een muzikaal verhaal is. Muziek heeft zeker een plaats, maar is in de eerste instantie geen hoofdzaak en komt pas in de tweede helft van het boek echt naar boven. De lezer wordt hierdoor op het verkeerde been gezet. Daarnaast leest het verhaal in de eerste helft als een roman, maar neemt het op tweederde een thrillerachtige wending. Het is lastig om je in de personages in te leven omdat het verhaal vanuit diverse verschillende personen beschreven is en daarnaast ook nog uitstapjes maakt naar ontwikkelingen die in het verleden hebben plaatsgevonden. De plot is wel creatief gevonden; het einde is redelijk open. Eerder schreef de auteur ‘Eenzame hoogte’*.

Recensie Schrijverspunt

In ‘Ongeschreven akkoorden’ maken we kennis met de welgestelde Robert Hill, een Engelsman die in Nederland voor zijn bedrijf aan de slag gaat. Hij ontmoet Marijke, gescheiden moeder, en er slaat een vonk over.

Vanwege hun verleden hebben ze allebei geen belang bij een vaste relatie en houden ze hun contact zo vrij mogelijk. Maar liefde laat zich niet dwingen, noch ontkennen.

Naast hun persoonlijke perikelen spelen de zakelijke belangen: Robert is aangesteld om het bedrijf waar Marijke werkt weer ‘gezond’ te maken, wat op menselijk vlak leed met zich brengt. Is hij echt zo hard? En wil zij dan wel met hem omgaan? Welke rol speelt zijn geld in hun relatie? 

Ik had echt moeite om deze goedgeschreven roman neer te leggen. Hij leest als een trein. De schrijfstijl doet aan die van een streekroman denken: beheerst en eenvoudig, maar nooit makkelijk of vlak. Emoties en gebeurtenissen beschrijven zonder hoogdravende of clichématige taal is een kunst die Marian Kramer geweldig verstaat. Personages en (spannende!) verhaallijnen komen op een natuurlijke, soepele wijze tot leven. Er staat geen woord te veel of te weinig in dit boek, het is af. In mijn ogen een echte aanrader!

© Ulrike Bonnema

Recensie van De Boekenkast

Na haar debuut ‘Eenzame hoogte’ dat in 2010 verscheen bij Ellesy Relax, is ‘Ongeschreven Akkoorden’ uitgegeven bij CPRomance, de tweede roman van auteur Marian Kramer.

‘Ongeschreven Akkoorden’ is het verhaal van de 35-jarige rijke vrijgezel Robert Hill uit Engeland, die werkzaam is als financieel adviseur bij het financiele adviesbureau Proctor and Son.
De eigenaar van Proctor and Son, Derek Proctor, vindt Robert de geschikte persoon om een nieuw kantoor in Rotterdam te openen.

Omdat er niets is dat hem aan Engeland bindt en geen geliefde is die om hem treurt, gaat hij op het aanbod in en laat zich detacheren naar Rotterdam.

Het enige dat hij gaat missen zijn de Benshops ( zijn huishoudster en huisknecht), Jill Luxton, een vriendin en voormalig fotomodel, en de avondjes uit met Richard Proctor, de zoon van Derek.

In Rotterdam ontmoet hij in het bedrijf Polyac de bloedmooie secretaresse Marijke van den Berg. Marijke woont sinds een jaar alleen met haar dochter Renske. Ze heeft er juist een 13-jarige relatie opzitten met de vader van Renske , Henk Leenders. Nu werkt ze als uitzendkracht bij het bedrijf maar hoopt er een vast contract te krijgen.

Wanneer Robert Marijke terugziet in een bar slaat er een vonk over. Maar Marijke wil geen nieuwe relatie. Robert wil zich ook niet binden vanwege zijn verleden. Maar stilletjesaan groeit er meer tussen Robert en Marijke.
Marijke heeft schrik om een relatie te beginnen omwille van haar dochter Renske. Maar hun liefde is te sterk en ze kunnen niet meer zonder elkaar leven.

Marijke ontdekt dat het bedrijf problemen heeft en dat Robert is aangesteld om het bedrijf terug gezond te maken. Helaas kan het bedrijf niet gezond worden zonder dat er ontslagen vallen.
Robert blijkt niet de lieftallige man te zijn die ze kent, maar een harde zakenman. Is dit zijn ware aard en overwint de liefde alles?
Maar hun liefde blijkt sterker te zijn. Ze bouwen samen een mooie toekomst op tot het noodlot toeslaat…

‘Ongeschreven Akkoorden’ is een verhaal van hartstocht en veel liefde maar waar geld ook een belangrijke rol in speelt. Hebzucht kan vreselijke dingen doen met mensen.

Het is een goed geschreven liefdesroman met de nodige spanning. Een boek waar je meteen aan verslaafd bent en niet meer kan stoppen met lezen.
De personages en de verhaallijnen zijn heel goed uitgewerkt. Ze komen echt tot leven. Het verhaal van het boek lijkt mij zeer geschikt voor een film.

‘Ongeschreven Akkoorden’ brengt je vele uurtjes romantiek en spanning. Een echte aanrader die niet in je boekenkast mag ontbreken. Wij van De Boekenkast kijken al uit naar het volgende boek van Marian Kramer!

 

FacebooktwitterlinkedinrssmailFacebooktwitterlinkedinrssmail
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail