Rianne's blog

Rianne's blog

Een lezende schrijver, een schrijvende lezer

Het grote ontwaken

22 januari 2019 |

Het grote ontwaken

Het grote ontwaken
ISBN 978-94-913-002-26
Uitgeverij CPR
€ 14,50
2014
Categorie Roman

Yvonne Abrahamse is dertig jaar, boekhouder, gelukkig getrouwd en sinds kort moeder van de kleine Danny. Het leven lacht haar toe, totdat ze op een dag een bijna fatale inschattingsfout in het verkeer maakt…

Zeven jaar later ontwaakt Yvonne uit haar coma, om te ontdekken dat voor haar niets meer hetzelfde is. Ze moet vechten om haar onwillige lichaam weer onder controle te krijgen en om te kunnen functioneren in de maatschappij. En dan zijn daar nog de op visioenen lijkende dromen, die ze veel liever niet zou hebben.

Het grote ontwaken is een intrigerende roman over verlies en strijd, doorzettingsvermogen en liefde, waar een bovennatuurlijke, rode draad doorheen geweven zit.

Wil je een – al dan niet gesigneerd – exemplaar bestellen? Dat kan via de webshop.

Het grote ontwaken is ook samen met Ongeschreven akkoorden te koop voor een mooie aanbiedingsprijs. Zie hiervoor Celtica’s webshop!


Recensie NBD|Biblion

De ambiteuze boekhouder Yvonne (30), getrouwd en met een jong kind, heeft ogenschijnlijk alles perfect voor elkaar. Maar een bijna fataal ongeluk maakt een einde aan haar loopbaan. Na een langdurig coma moet ze weer van voren af aan beginnen, eerst haar lijf, dan haar geest. En of ze ooit nog haar oorspronkelijke niveau zal halen, is de vraag. Bovendien wordt ze geplaagd door voorspellende dromen, die haar steeds meer angst aanjagen. En waarom mag ze haar zoontje niet meer zien? De roman is geschreven volgens het patroon van romantische fictie, met enige thrillerelementen en enige spirituele componenten, en overtuigt niet echt. Er zijn te veel onwaarschijnlijkheden in het leven van Yvonne, te weinig waarachtige personages. Maar liefhebsters van het genre zullen ongetwijfeld met plezier de grillige levensloop van Yvonne volgen. Derde roman van de auteur uit Capelle aan de IJssel; eerder schreef ze o.a. ‘Eenzame hoogte’*.

Recensie Wie Schrijft Blijft

Yvonne is een drukbezette jonge vrouw, moeder van de zes maanden oude Danny en fulltime werkend als boekhouder. Alles gaat haar voor de wind, tot de dag waarop ze een fout maakt. Een fout in het verkeer die haar duur komt te staan.
Yvonne raakt in coma en eigenlijk geeft iedereen de hoop op. Maar het ongelooflijke gebeurt na maar liefst zeven jaar…Yvonne komt bij uit haar coma. Het lijkt een sprookje, maar dat is het absoluut niet. Want hoe moet je je leven leven als je alles verloren hebt, je lijf niet meer de jouwe is en je toekomst onzeker?

Hoewel de cover van het boek mij niet aantrok, maakte de titel mij erg nieuwsgierig. Coma is een onderwerp dat me altijd erg geïnteresseerd heeft. Het ongrijpbare, het geheime, soms bizarre…het boeit mij.

“Haar hoofd was volkomen leeg. Ze kon niet denken, niet herinneren, niet vooruit kijken. Binnenin haar was alleen maar leegte en het doffe besef dat deze leegte even oneindig was als het landschap om haar heen. Er was niets. Helemaal niets.”

‘Het grote ontwaken’ is daarnaast ook een boek dat pas begint waar andere boeken eindigen. De hoofdpersoon wordt wakker en leefde nog lang en gelukkig, dat geldt dus duidelijk niet voor dit boek. Uitgangspunt is hier juist de weg vanaf het moment van wakker worden.
Ik heb dan ook genoten van het eerste deel van het boek. De manier waarop Kramer beschrijft hoe Yvonne op probeert te krabbelen, inclusief alle hobbels en kuilen die zij tegenkomt, is realistisch en goed beschreven. De titel komt in dit stuk goed tot zijn recht.

“Je zult moeten leren aanvaarden dat het leven voor jou nooit meer hetzelfde zal zijn. Maar ik garandeer je dat als je dat doet, je ooit weer geluk zult leren kennen. Jouw leven is niet voor niets doorgegaan. Alles heeft zo zijn reden en zelfs al kom je er nooit achter wat de diepere zin achter dit alles is, dan nog ligt voor jou de weg open naar een nieuw begin.”

alverwege raakte ik echter de link met de titel kwijt. Yvonne heeft haar einddoel van revalidatie bereikt en heeft haar leven weer op de rit. Het boek verandert dan in een liefdesroman. Hoewel ook dit een goed verhaal is, dat ik met plezier gelezen heb, was het voor mijn gevoel bijna een ander boek. Als was het een tweede deel in een serie.

Kramer vertelt het hele verhaal met vaart en humor. Naar mijn mening hanteert zij een zeer prettige schrijfstijl. De hoofdpersonen worden goed uitgewerkt. De lezer krijgt met name van Yvonne een compleet beeld. Hoe is zij opgegroeid en op welke manier beïnvloedt het ongeluk de rest van haar leven?

Op de flaptekst gaat het over ‘het bovennatuurlijke, dat een rode draad door het boek vormt’. Deze uitspraak kan verkeerde verwachtingen wekken, ik was een beetje bang voor veel vaag en spiritueel gedoe. Het viel echter allemaal wel mee. Yvonne krijgt na haar coma soms ineens visioenen die later uit blijken te komen. Dit geeft een leuke touch aan het verhaal, maar een en ander wordt op een nuchtere manier benaderd zonder vaag sfeertje te creëren.

Conclusie: Verschillende ingrediënten worden gemengd tot een uitgebalanceerd geheel. Medische zaken, romantiek, spiritualiteit en een vleug spanning maken van ‘Het grote ontwaken’ een zeer prettig leesbaar boek!

Recensie Boekenwurm en Pleeg – Een verhaal over verlies en strijd, doorzettingsvermogen en liefde

Het leven van Yvonne loopt op rolletjes. Ze heeft een leuke baan, een lieve man en is moeder van de kleine Danny. Niets lijkt haar geluk in de weg te staan. Tot dat ene moment. Yvonne, maakt een inschattingsfout in het verkeer. Zeven jaar later ontwaakt ze uit coma. Alles is dan veranderd en Yvonne moet haar weg weer zien te vinden. Het valt niet mee voor haar. Terwijl zij in coma lag, ging het leven door. Mensen die ze lief had gingen hun eigen weg. Ze zijn Yvonne vergeten.

Als ze ontwaakt lijkt het of ze alleen moet vechten tegen de grote boze wereld. Revalideren is een moeilijk proces. Yvonne heeft haar ouders die haar door dik en dun steunen. Maar die zijn soms overbezorgd. Yvonne is een volwassen vrouw, en wil zo veel mogelijk haar eigen boontjes doppen. En dan zijn daar nog de op visioenen lijkende dromen, die ze veel liever niet zou hebben. Met de liefde wil het ook niet lukken. Uiteindelijk vindt ze vindt een baan, hier gaan haar ogen open. Ze komt weer los van haar ouders. Ze leert dat ze nog wel dingen kan waarvan ze dacht dat die buiten haar bereik lagen. Juist als ze de man van haar leven ontmoet komt er ook weer een kink in de kabel. Het verhaal krijgt een speciale wending. Overwint, liefde alles?

Het grote ontwaken is een boeiend verhaal. Liefde, en een moedige strijdbare vrouw maken het verhaal compleet. En een  bovennatuurlijke rode draad loopt door het verhaal heen.
Een heerlijk boek voor op vakantie, of lekker in je luie stoel.

Recensie Dizzi.nl – Doorzettingsvermogen en een positieve houding

Het boek Het grote ontwaken doet zijn titel op meerdere manieren eer aan. De hoofdpersoon, een jonge vrouw met nog een mooie toekomst voor zich, raakt door een auto ongeluk in coma. Het letterlijke ontwaken uit deze coma is het begin van een heel ander leven dan daarvoor. Niet alleen ontwaakt ze uit haar coma maar ze komt ook telkens meer tot het besef dat ze in haar leven voor de coma veel egoïstische keuzes heeft gemaakt. Stapje voor stapje komt ze er weer bovenop en knokt ze voor een mooie toekomst voor zichzelf. Hier lag voor mij het derde ontwaakmoment. Ook al gaat het niet zoals je wil, zit je leven in een dieptepunt, met een goede instelling en hard werk kan je uiteindelijk veel bereiken. Al met al vond ik het een prachtig boek om te lezen. Ook de manier van schrijven zorgt er voor dat je wilt blijven lezen. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en er gebeurt meer dan in het gemiddelde boek. Naast de gebeurtenissen in haar leven heeft ze ook visioenen/dromen. Deze visioenen hadden voor mij niet altijd een functie in het verhaal. Pas aan het einde worden deze duidelijk als een toegevoegde waarde. Een mooi boek voor tijdens de vakantie of op een regenachtige middag!

Recensie De Boekenkast

Het verhaal gaat over de dertigjarige Yvonne Abrahamse die boekhoudster is bij een architectenbureau in Rotterdam. Ze is zeven jaar getrouwd met Hans en sinds zes maanden is hun geluk bezegeld met een zoontje Danny.

Werken is Yvonne’s leven. Na de geboorte van Danny is Yvonne full-time blijven werken. Haar man nam ouderschapsverlof om voor hun zoontje te zorgen. Samen vormen ze een gelukkig gezinnetje.

Na een zware nacht, omdat Danny ziek was, vertrok Yvonne naar haar werk met de auto. Ze maakte een inschattingsfout in het verkeer en werd het slachtoffer van een zwaar auto ongeluk en Yvonne belandde in een coma. Haar man en vriendinnen hadden de hoop op genezing opgegeven, maar door haar doorzettingsvermogen ontwaakt ze na zeven jaar uit de coma. Vanaf dan is voor Yvonne niets meer hetzelfde.

Yvonne staat voor een zware en moeilijke revalidatie. Door de coma kan Yvonne niets meer en moet ze alles opnieuw leren. Ook wordt ze nog geplaagd door niet altijd prettige dromen die visioenen blijken te zijn.

Yvonne krijgt nog een zware opdoffer te verwerken. Haar man geloofde niet meer dat ze wakker ging worden en is hertrouwd met haar vriendin en kinderoppas Ellen. Gelukkig kan ze rekenen op de steun van haar ouders. Omdat ze niet voor zichzelf kan zorgen, trekt ze terug bij hen in.

Yvonne moet haar leven terug opbouwen vanaf nul. Ze zou niets liever doen dan werken, maar haar job als boekhouder kan ze niet meer uitoefenen. Als ze in de krant een advertentie van een inwonende thuishulp bij een hulpbehoevende oude vrouw ziet staan solliciteert ze, met grote tegenzin van haar ouders. Yvonne wordt aangenomen en trekt in bij mevrouw Aartsen, de oude vrouw die in een groot huis in Oostvoorne woont.

Yvonne heeft het naar haar zin. Voor haar is dit haar kans om terug zelfstandig te zijn. Ze maakt er kennis met Maurice, de kleinzoon van mevrouw Aartsen. Als Maurice komt is er altijd spanning in huis. Hij is op het geld van de oude vrouw belust.

Voor Yvonne is het niet de eerste keer dat ze met Maurice kennismaakt. Ze heeft hem al gezien in een van de visioenen die ze had.

FacebooktwitterlinkedinrssmailFacebooktwitterlinkedinrssmail
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail