Rianne's blog

Rianne's blog

Een lezende schrijver, een schrijvende lezer

De klok terug, of gezond verstand?

6 november 2015 | Reageer

Met gefronste wenkbrauwen las ik deze kop in het AD van 3 november: “Wiebes houdt met tegenzin vrouw achter het aanrecht”. Mijn eerste gedachte was: huh?

Ik ben geboren in 1963, een tijd waarin de feministische beweging nog volop in beweging was. Niet gek, want eind jaren ’60 was het nog heel normaal dat vrouwen stopten met werken als het eerste kind zich aandiende. Door de jaren heen is dat veranderd en toen mijn dochter geboren werd in 1990, had je een keus. Niet alleen vrouwen hadden die keus, ook mannen. Er brak een tijd aan waarin parttime werken voor mannen langzaam maar zeker zijn intrede deed. Vaak alleen nog voor kantoorbanen, maar de feminisering zette in feite door voor beide seksen. Tot 2007/2008.

In de Miljoenennota van 2008 wilde de politiek in vijftien jaar tijd de zogenaamde aanrechtsubsidie – de algemene heffingskorting – afschaffen. Zo zouden vrouwen gestimuleerd worden deel te (blijven) nemen aan het arbeidsproces in plaats van thuis “achter het aanrecht” te blijven plakken.
Maar ho eens even… Was het niet juist zo dat zowel vrouwen als mannen die keuze gekregen hadden?

We schrijven 2015. Tussen 2007 en nu vond de grootste financiële crisis plaats sinds die van 1929. Duizenden banen zijn verloren gegaan en momenteel is het zo dat er ongeveer 131.000 openstaande vacatures en 633.000 geregistreerde werklozen zijn; het aantal werkzoekenden ligt zelfs vele malen hoger. In onze moeizaam opkrabbelende economie is “keuze” ver te zoeken, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Nu ijveren de drie christelijke partijen – wat mij betreft terecht – voor een eerlijker behandeling door de fiscus van kostwinners. Zij betalen momenteel tot wel vijf maal meer belasting dan tweeverdieners. D66 en GroenLinks zijn bang dat hiermee de klok teruggedraaid wordt, maar het waarom ontgaat mij volledig.

Wat is er gebeurd met de keuze? Waarom wordt de ouder die ervoor kiest zelf voor zijn kinderen te zorgen, of die ertoe gedwongen wordt door eigen ziekte of het zelf willen of moeten zorgen voor een gehandicapt kind hier voor gestraft? Er is toch geen betaald werk genoeg en in deze “participatiemaatschappij” heeft zo’n ouder alle tijd om mantelzorg te verlenen.

Tijden veranderen, maar de politiek blijft hopeloos achterlopen. Belastingverlichting voor kostwinners zorgt er echt niet voor dat vrouwen ineens weer achter het aanrecht belanden. Wel zorgt het voor een beetje financiële ruimte voor een groep mensen die geen straf verdient, maar respect.

aanrecht_189480b
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *