Rianne's blog

Rianne's blog

Een lezende schrijver, een schrijvende lezer

Biografie

2 september 2015 |

Rianne Lampers, alias Celtica

Rianne LampersDat ben ik dus. Een lezende schrijver, een schrijvende lezer… Ik schrijf om te leven en leef om te schrijven. Goochel met woorden, zoek doorlopend naar hun diepere betekenis of naar hun luchtige kronkels die me op de gekste momenten laten lachen. Woorden, taal… Wie zou ik zijn zonder?

Ik ben geboren in 1963, het jaar waarin de heroïsche elfstedentocht, gewonnen door Reinier Paping, gereden werd. Op dat moment vertoefde ik overigens nog knus in de buik van mijn moeder, ver weg in Suriname. Op 26 mei was ik dat zat en besloot ter wereld te komen.

In Suriname heb ik slechts negen maanden gewoond, daarna verhuisde mijn familie terug naar Nederland, naar Hellevoetsluis om precies te zijn. Daar heb ik het grootste deel van mijn leven doorgebracht. Ik komt uit een groot gezin, met zeven kinderen: drie jongens en vier meiden. Daar hadden mijn ouders hun handen aan vol, zeker gezien het feit dat vier van de zeven kinderen onder het sterrenbeeld Tweelingen geboren zijn!

Ik kreeg op mijn zestiende verkering met de vader van mijn dochter Yolinda en ging al samenwonen toen ik achttien was. Onze relatie was er één van hoge pieken en diepe dalen en in 1995 zette ik er een punt achter. Met Yolinda woonde ik drie jaar alleen, toen leerde ik Harm kennen. De relatie met hem voelde zo goed, dat ik in 2000 het ‘platteland’ inruilde voor Capelle aan den IJssel – vlak tegen Rotterdam aan – om samen met hem, mijn dochter Yolinda en Harms zoon Daniël een nieuw leven op te bouwen.

In 2011 richtte ik Celtica Publishing op, een uitgeverij die zich richt op het fantastische genre. In 2012 voegde ik daar het romantische & realistische “zusje” CPR (Celtica Publishing Romance) aan toe. Beide takken van de uitgeverij vallen onder de hoofnaam Celtica Publishing.

Tot juni 2013 werkte ik op kantoor naast het schrijven en uitgeven, eerst als administratief/secretarieel ondersteuner en later als secretaresse, directiesecretaresse, management assistente, coördinator van een secretariaat, marketing & communicatie associate en als projectassistent. Regelen en orde in chaos scheppen is mijn tweede natuur geweest en als ik daarbij bezig kon zijn met taal – op wat voor manier dan ook – dan was ik gelukkig. Waar ik minder goed mee om kon gaan, dat waren de keuzes van bovenaf die niet strookten met mijn inzichten. Voor mij komt de mens altijd op de eerste plaats, of het nu om werknemers of klanten gaat. Het uitbesteden van allerlei leuk werk en niet goed doordachte reorganisaties zorgden ervoor dat ik op het laatst nog maar weinig voldoening haalde uit het werken op kantoor.

Daarom ben ik daar in juni 2013 mee gestopt. Vanaf dat moment ben ik vooral bezig met het uitgeven van werk van anderen, zodat zelf schrijven er helaas een beetje bij inschiet. Maar ook dat zal te zijner tijd weer veranderen; het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan en ik heb nog een klus te klaren: het afmaken van De Kronieken van de Nieuwe Tijd!

Naast mijn werk ben ik graag buiten (wandelen, fietsen), ik houd van lezen (maar heb daar naast het beroepsmatige lezen weinig tijd meer voor) en ik ben me de laatste jaren meer en meer gaan verdiepen in wat er allemaal op de wereld gebeurt. Ik ben een echte nieuwsjunkie geworden en struin allerlei websites af en ventileer dan graag mijn mening op Facebook of Twitter. Hoe pessimistisch ik soms ook overkom, van binnen ben ik een onverbeterlijke optimist: achter de wolken schijnt de zon, hoe donker de lucht ook is. Dat is terug te zien in de foto’s die ik maak van de natuur, die me altijd weer uit mijn negatieve buien weet te halen, soms met de eenvoudigste bloemetjes op de meest onmogelijke plekken.

Piepklein-2
FacebooktwitterlinkedinrssmailFacebooktwitterlinkedinrssmail
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail